Je bent niet jouw gedachten

Het voelt enorm bevrijdend tot het besef te komen dat je gedachten maar gedachten zijn en niet 'jij' of de werkelijkheid. Het zijn slechts reflecties, vaak een vertekende weergave van een realiteit gezien in een vervormende spiegel. Maar wat er zich in onze hoofden afspeelt, bepaalt wel je emoties en je gedrag. Vandaar het belang om je gedachten te kennen.

Over het boek

Met mijn boek "Je bent niet jouw gedachten" (derde druk ISBN 9789090336077, uitgeverij Manage4U te Leiden) wil ik aantonen wat de typische mechanismen zijn in het ontstaan van een depressie of een burn-out en andere emotionele klachten en stemmingsproblemen. Het boek levert vervolgens methodes, inzichten en een kader om actief deze klachten om te gaan. Ook algemene angst- en spanningsproblematiek, omgaan met trauma en dergelijke komt aan bod. Het is een zeer toegankelijk boek en gericht naar een breed publiek. De boodschap is: depressie is niet het einde, maar een soort 'gezond' signaal van lichaam en geest.

De benadering in het boek is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie in combinatie met technieken en inzichten uit mindfulness, de zogenaamde Aandachtgerichte cognitieve therapie. Het is een werk dat organisch gegroeid is vanuit mijn praktijk van klinisch psycholoog. Het boek legt uit hoe je sterke emoties op een rustige en stabiele manier kunt aanpakken, ook al zit je in een emotionele wervelwind.

Mensen herkennen zich in het boek. Een pati¨e;nt vertelde 'Wanneer ik mij depressief voel, lees ik een stukje in dit boek en na twee uren voel ik mij reeds veel beter'. Het boek legt de technieken die gebruikt worden op een heldere manier uit, zonder therapeutenjargon of wetenschappelijke uitweidingen. Het boek vervangt geen therapie maar is wel een goede aanvulling op de therapeutische sessies en/of een geheugensteuntje of opkikkertje achteraf.

Het is een boek voor mensen die het beste uit hun leven willen halen. Een boek over depressie, burn-out maar vooral over het ontdekken van geluk in jezelf. Vandaar de subtitel: Kiezen voor geluk: een gids.

Het is een compleet werk en bevat alle mogelijke thema's die in de therapeutische sessies kunnen aan bod komen. De inhoud is opgebouwd rond het anagram 'GELUKKIG ZIJN'.

G: gedachten
E: emoties
L: lasten en lusten
U: uitersten
K: kernovertuigingen
K: kwetsbaarheid
I: inventief problemen oplossen
G: geluk

Z: zelfvertrouwen
I: isolement doorbreken
J: jezelf uiten
N: negatieve episodes herkennen



top
Meer ...

Het boek legt uit hoe je sterke emoties op een rustige en stabiele manier kunt aanpakken, ook al zit je in een emotionele wervelwind. Het wil een positieve boodschap meegeven en aantonen dat depressie niet het einde is. In de methode 'Omgaan met emoties' leer je je emoties de aandacht te geven die ze verdienen waardoor ze nadien weer naar de achtergrond kunnen verdwijnen.

De benadering in het boek is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie in combinatie met technieken en inzichten uit de Mindfulness benadering. Het is een werk dat opgebouwd is als doende vanuit mijn praktijk als klinisch psycholoog. Het is de bedoeling dat het voor een ruim publiek bevattelijk is. Het wil een positieve, duurzame manier tonen om om te gaan met depressie. Het laat je zien hoe je kunt omgaan met tegenslagen en ondanks tegenslagen of misschien net daardoor gelukkiger kunt worden in je leven. De subtitel is dan ook: Kiezen voor geluk: een gids.

De titel van het boek duidt op het vaak voorkomende fenomeen dat we slaafs onze gedachten volgen. Sterker nog, vaak zijn we er ons niet eens van bewust dat er bepaalde gedachten door ons hoofd gaan en verlopen ze met andere woorden op automatische piloot. Door een techniek, het decentreren, leer je naar je opkomende gedachten te kijken als een soort extern waarnemer. Zodoende kan je je gedachten beschouwen als wat ze zijn, 'gedachten'. Door bewust naar je gedachten te kijken kan je nadien ook meer vrij beslissen wat je met je gedachten doet. Ze loslaten bijvoorbeeld, omdat je toch niets kan veranderen aan de situatie, ze vervangen door meer helpende gedachten, ze uitdagen. In het boek wordt een techniek om om te gaan met emoties beschreven. Veel mensen hebben schrik van depressies, het is waar, het is niet meteen de leukste periode in je leven. Het probleem is echter dat men vaak rond de eerste, 'primaire' emotie, bijvoorbeeld verdriet, heel wat negatieve 'secundaire gedachten' opbouwt die als een satelliet rond de primaire emotie draaien. Het vervelende effect is dat ze de primaire emotie op een heel negatieve manier versterken. Een voorbeeld is wat men heel vaak hoort: 'Ik ben nu depressief en ik geraak er nooit meer uit'. Verder handelt het boek over het leren omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen in je leven. Het vertelt ook waar een tekort aan zelfvertrouwen, ook een vaak voorkomend kenmerk bij mensen met depressie of tekort aan sociale vaardigheden, vandaan komt en wat je daar aan kunt doen. Deel 2 gaat erover hoe je meer geluk kunt inbouwen in je leven, vaak door het cultiveren van heel eenvoudige zaken. Het boek leert je meer filosofisch in het leven te staan waardoor je onvermijdelijk gelukkiger wordt.

In bijlage is er en uitvoerige bijdrage opgenomen over de transcendente meditatie, een heel heilzame techniek. Omdat angsten, depressie en burn-out heel dicht bij elkaar aanleunen is er een speciaal hoofdstuk voorzien rond burn-out en de medische en pyschologische mechanismen ervan

Het boek kan geen therapeutische begeleiding vervangen maar het reikt je wel een aantal methodes aan die je alvast kunt uitproberen en toepassen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld de methode 'Uitdagen van gedachten' is een heel bruikbare techniek. Het betekent dat je je eigen (vaak negatieve) gedachten op hun realiteitswaarde onderzoekt en als het nodig is een beetje 'advocaat van de duivel' speelt: overdrijf ik niet met mijn negatieve gedachten, is het wel altijd zo, moet ik het niet anders bekijken?

Voor meer informatie

Als je meer wil weten over het boek, neem dan contact op.

Voor meer informatie Leen @ LeenRyckaert.be.